Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hest på vei

RYTTERENS OG KUSKENS PLIKTER

Når du rir, kjører eller leier en hest i trafikken, regnes du og hesten som et kjøretøy. Da må du følge trafikkreglene, som blant annet lyder:

Reglene om trafikk med kjøretøy gjelder så langt de passer også for rytter og for den som fører ride-, laste- eller trekkdyr eller fører eller driver husdyr.

Rytter/kusk skal følge reglene for kjørende trafikk, også når hesten leies. For rytter og hestekjøretøy gjelder trafikkreglene når disse ferdes:

  1. På vei, gate eller plass (opplags- plass, parkeringsplass, holdeplass, osv)
  2. På privat vei, dersom den er åpen for allmenn ferdsel.

Bestemmelsene i trafikkreglene innebærer at det er forbudt for rytter/kusk å benytte gangvei, fortau eller gangbane, sykkelvei eller sykkelbane, dersom ikke annet er bestemt. 

Du kan lese mer om trafikkreglene her:

 

ALDERSGRENSE

Mann og barn går på siden av vei

Det finnes ingen lovfestet aldersgrense for få ferdes med hest i trafikken. Men alle trenger ferdigheter før de rir eller kjører med hest ut i trafikken, og dette må tilegnes sammen med erfarne voksne og rolige hester.  Ved ridning eller kjøring på trafikerte veier skal du kjenne til, og være i stand til, å takle hestens reaksjoner. Under opplæring kan det være greit at den erfarne ekvipasjen går ved siden av den uerfarne, med den erfarne nærmest midtbanen. Før du ferdes i trafikken med hest og vogn, bør du kjenne hestens reaksjonsmønster i trafikken

 

BRUK REFLEKS!

To ryttere rir langs vei

I mørket eller i vær med dårlig sikt skal hest og rytter, kusk og vogn utstyres med refleks og lys. Dette skal være plassert på en slik måte at andre veifarende både forfra, fra siden og bakfra kan se at det dreier seg om en hesteekvipasje.

​Minimumskrav ved bruk av refleksutstyr er refleksvest, refleksbånd, refleks på to hestebein diagonalt - gjerne alle fire bein, refleksbånd på hjelm ved ridning og lykt bak på vogn i tillegg til refleks ved kjøring.

 

 

Få blikkontakt og vær til stede!

To ryttere på hesterygg
Mobiltelefon med rødt kryss over

 

 

 

 

 

 

 

Hvem er du i trafikken?

Samarbeidspartnere

STIFTELSEN NORSK HESTESENTER
Starumsveien 71
2850 Lena
Tlf: +47 61 16 55 00